EMS-Training

Waarom 20 minuten per training?

Een EMS-training bij Go for Fit is erg intensief en stimuleert dieper gelegen spiergroepen. Langer trainen is niet nodig.

Wat breng ik mee bij een kennismakingssessie?

Helemaal niets. Go for Fit voorziet het E-Fit bodypak. Je krijgt alles wat je nodig hebt ter plaatse.

Wat met overbelasting en blessures?

EMS-training minimaliseert dit, doordat je traint met een personal coach en geen gewrichtsbelastende oefeningen doet..

Hoe krijg ik het beste resultaat?

Met 2-3 trainingen van 20 minuten per week bij Go for Fit, heb je na 4 tot 6 weken al een zichtbaar resultaat.

Wat zijn de onderzoeksresultaten?

Het effect van EMS-training is tot 18x hoger dan van een gewone work-out: snellere spieropbouw, meer kracht, daling vetpercentage.

Moet ik reeds sportief zijn?

Neen. Bij Go for Fit ontwerpt je personal coach een persoonlijk programma met doelen, afgestemd op jouw noden.

Hoeveel tijd kun je besparen door te trainen?

Uit onderzoek blijkt dat 20 minuten EMS-training even effectief is als een klassieke fitness workout van 90 minuten.

Wat zijn de resultaten?

 
Na 4 weken heb je reeds een lager vetpercentage, meer kracht en een hoger prestatievermogen. Kortom: je wordt fit, slank en sterk!

Is het trainingseffect veel hoger?

EMS stimuleert gelijktijdig meer dan 90% van je spiervezels. Dit kun je niet bereiken met een normale krachttraining.

Is trainen met EMS onveilig?

Neen. Onze spieren werken voortdurend. EMS versterkt enkel de spanning van de spieren tijdens elke beweging.

Wat is EMS fitness?

EMS staat voor “Electro Musculaire Stimulatie”. Door een combinatie van oefeningen en elektrische spierstimulatie krijg je een volledige body work-out.

Wat is EMS-training?

EMS’ staat voor elektrische spierstimulatie. Het is een trainingsprogramma waarbij de spieren met behulp van elektronische impulsen extra worden gestimuleerd. Tijdens de training draag je een bodypak waarin 20 e-pads verwerkt zitten. Het bodypak en dus ook de elektroden zijn verbonden met een extern trainingsapparaat.

Je personal coach zal het bodypak en de intensiteit van e-pads, via het E-Fit toestel, instellen volgens jouw noden. Afhankelijk van het toestel waarmee je traint, zal je in real time kunnen zien welke belasting jouw spieren ervaren door de stimulatie.

EMS-training toen en nu

Elektrische spierstimulatie is geen nieuwe technologie. Het wordt in de fysiotherapie al meer dan 50 jaar toegepast op specifieke spiergroepen om de verzwakte spieren van patiënten, bijvoorbeeld na een ongeval of een operatie, opnieuw op te bouwen.

Onderzoekers ontdekten na verloop van tijd dat als individuele, verzwakte spieren op deze manier kunnen worden versterkt, er zelfs een spieropbouwende training voor het hele lichaam mogelijk is.

In veel ziekenhuizen wordt EMS nog steeds gebruikt voor gerichte spieropbouw. Maar EMS kan je vandaag ook gebruiken om je lichaam fit te houden en daarmee gelijktijdig vele spiergroepen te trainen.

Hoe werkt EMS-training?
  1. Het bodypak:
    • Voor een EMS-training trek je het speciale onderpakje aan met daarover het bodypak. Dit E-wear onderpakje kost € 50 en wordt verplicht éénmalig aangekocht.
    • Daarbij doe je de bijbehorende bandelektroden om armen en benen.
  2. Programma & intensiteit instellen
    • Je bepaalt, samen met je personal coach, welke EMS-training het meest geschikt is voor jou.
    • De e-pads in het pak zijn verbonden met het E-Fit toestel. Je personal coach stelt vervolgens de trainingsintensiteit voor de verschillende spiergebieden in op jouw noden.
  3. De trainingssessie
    • Begin je net met een EMS-training? Dan begin je met minder sterke elektrische impulsen, kortere aanspanningstijden en langere pauzes. Je lichaam zal moeten wennen aan de intensiteit van zulke training.
    • Tijdens jouw trainingssessie gebeurt in principe hetzelfde als bij gewone krachttraining. Het verschil is dat dit effect wordt versterkt door het gebruik van elektriciteit, zoals een motor die een turbo heeft.
    • Een spier wordt getraind door deze eerst aan te spannen en vervolgens te ontspannen. De impuls wordt vanuit jouw hersenen via de zenuwen naar de spieren geleid. Tijdens EMS-trainingen gebeurt net hetzelfde, maar… deze impuls komt nu niet rechtstreeks uit de hersenen , maar uit de e-pads op je huid.
    • EMS-training is het effectiefst wanneer je actieve oefeningen (sit ups, squats, cardio) combineert met elektrische impulsen. Je personal coach bepaalt welke oefeningen passen bij jouw doelen.

Is EMS-training gevaarlijk?

In principe is EMS-training niet gevaarlijk.

  • Je personal coach is een professioneel opgeleide trainer. Zij past het trainingsprogramma aan elk fitnessniveau aan waardoor je je dus niet zal overbelasten.
  • Het E-Fit toestel waarmee je traint bevat, om veiligheidsredenen, een ingebouwde meetfunctie zodat je steeds de trainingsintensiteit in real time kan aflezen.
  • Onze spieren bewegen voortdurend en zijn dus al gewend aan de kleine elektrische impulsen die onze hersenen, bij elke beweging, via de zenuwen doorgeven aan onze spieren. EMS versterkt deze impulsen enkel. Het is echter wel belangrijk te weten dat jouw spieren een langere hersteltijd nodig hebben dan bij een gewone krachttraining. Las daarom altijd een pauze van minimaal 48 uur in tussen jouw trainingssessies.
  • Ben je klaar met een EMS-krachttraining? Dan is er ook meteen een EMS-relaxprogramma van 3 minuten beschikbaar. Dit is een speciaal ontspanningsprogramma voor spierherstel waarbij je al liggend tot rust kan komen. Je lichaam begint meteen met de afvoer van afvalstoffen die tijdens de training ontstaan zijn.
Hoe voelt dat? Elektrische spiersimulatie?

Een goede training met elektrische spierstimulatie is niet pijnlijk.

Het type stroom dat gebruikt wordt is hierbij van belang. Go for Fit maakt gebruik van middenfrequente elektrotherapie en een gemoduleerde laagfrequente stroom. Deze stroom levert eenvoudige impulsfrequenties op die zeer aangenaam zijn voor de gebruiker.

Voordelen van de gecombineerde stroomvorm:

  • De elektronische stimulatie dringt beter door de huid. Het resultaat is een veel comfortabeler, aangenamer gevoel dan wanneer men enkel lage frequenties gebruikt.
  • De spierpijn de dagen na de training is aangenaam. Een goede training wordt immers niet gekenmerkt door extreme spierpijn.
  • Verschillende klanten ervaren een EMS-training als een golfachtig, tintelend gevoel. In eerste instantie kan dit een beetje vreemd voor je zijn, maar meestal raak je er snel aan gewend.

EMS-Training

Voor wie is EMS-training geschikt?

Iedereen die zich gezond genoeg voelt om te sporten, kan een EMS-training proberen.

Start je voor het eerst met een EMS-training? Bespreek dan zeker eerst de contra-indicaties voor je begint. Vraag ernaar bij Go for Fit.

EMS – welke spieren worden getraind?

Tijdens een EMS-training worden de 10 grote spiergroepen getraind.

  • Kuiten
  • Dijen
  • Bovenbuik – Onderbuik
  • Borst
  • Bovenarm – Onderarm
  • Bovenrug
  • Rug
  • Romp
  • Lumbale wervelkolom
  • Billen
Wat levert elektrische spierstimulatie op?

Trainen met elektrische spierstimulatie heeft vele voordelen voor jouw figuur, rug, spieren, stofwisseling, billen en dijen. Maar het is ook ideaal om even volledig te ontspannen.

EMS voor jouw figuur

EMS voorziet je lichaam van een totale body work-out. Het brengt je lichaam in shape. In het bodypak zitten e-pads die spieren stimuleren die moeilijk te trainen zijn tijdens een gewone krachttraining, zoals taille en heupen. In 2×20 minuten per week kan je jouw lichaam dus zeer snel duurzaam in shape brengen.

Spieropbouw met EMS-training

Wil je je spieren snel versterken, opbouwen en zo je prestaties op korte tijd verbeteren? Dat kan dankzij EMS-training waarbij de e-pads meerdere spiergroepen tegelijkertijd kunnen trainen. Je personal coach kan de e-pads ook individueel regelen waardoor impulsen ook in de diepere spierlagen terecht komen. Je zou kunnen stellen dat EMS-training de meest effectieve totale lichaamstraining ooit is!

EMS voor de stofwisseling

De elektrische impulsen stimuleren ook de bloedcirculatie en de doorbloeding van de huid, waardoor jouw energieverbruik op de lange termijn wordt verhoogd. Het gevolg: je verliest gewicht en lichaamsvet en jouw stofwisseling wordt op volle snelheid gebracht.

Verminderen van cellulitis door EMS-training

Niet enkel je lichaamsvetpercentage daalt aanzienlijk! EMS zorgt voor een steviger bindweefsel en gaat de strijd aan met cellulitis. Daarnaast wordt de productie van collageen gestimuleerd waardoor die vervelende ‘love handles’ op de heupen en dijen effectief verminderen.

Ontspanning door elektrische spierstimulatie

Bij Go for Fit kun je niet alleen trainen met EMS, maar kan je jouw lichaam ook trakteren op een korte pauze van het stressvolle dagelijkse leven. Dankzij speciale EMS-programma’s zorgen de elektrische impulsen voor een zachte massage en een heerlijk gevoel van ontspanning.

Kan ik afvallen met EMS-training?

Ja, natuurlijk! Een EMS-training …

  • versterkt niet alleen alle grote spiergroepen, maar het bereikt ook gebieden die moeilijk te bereiken zijn met een gewone krachttraining, zoals de taille en je heupen.
  • stimuleert de bloedcirculatie en verhoogt jouw energieverbruik op de lange termijn. Dit is belangrijk omdat dit je stofwisseling verhoogt en jouw lichaamsvetgehalte en gewicht doet dalen.

Een EMS-training = een duurzame, totale body work-out!

Wil je duurzaam afslanken? Een gouden regel: een combinatie van het regelmatig uitvoeren van een trainingsprogramma én uitgebalanceerd, gezond dieet garandeert je het meeste succes!

Vetverbranding en calorieverbruik bij EMS-training

Een EMS training stimuleert jouw stofwisseling enorm. Dankzij het after-burn effect van de training verbrand je zelfs na de training nog calorieën!

Wist je dit al?

  • Hoe meer spieren je krijgt, hoe meer jouw stofwisseling wordt geactiveerd en hoger het calorieverbruik in rust.
  • Per 20 minuten training verbrand je zo’n 500 calorieën. Dit is natuurlijk afhankelijk van je gewicht, leeftijd, geslacht en trainingsprogramma.
Wanneer zie je de eerste resultaten van EMS-training?

Het is moeilijk in te schatten wanneer je precies de eerste zichtbare resultaten ziet. Uit evaluatiegesprekken met EMS-gebruikers kunnen we dit vaststellen:

  • Een betere lichaamshouding na enkele sessies
  • Na 4-6 weken: eerste tekenen van sterkere spieren*
  • Na 3 maanden: lichte vermindering van cellulitis*
  • Na 6 maanden: duidelijke spieropbouw en bodyshape*

*OPGELET: deze vaststellingen bieden geen garantie! Een lichaamsverandering gaat altijd gepaard met een training die wordt ondersteund door een aangepast dieet.

Vanaf wanneer mag ik beginnen met EMS-training na de zwangerschap?

Een zwangerschap en bevalling zijn bijzonder ingrijpend voor het lichaam van een vrouw. Hoewel deze verandering heel normaal zijn, voelen veel vrouwen zich soms ongemakkelijk met hun nieuwe lichaamsvormen en willen ze er ‘iets’ aan doen. EMS-training kan hierbij helpen. MAAR omdat een bevalling een enorme belasting is voor het vrouwelijk lichaam, wacht je beter tot jouw lichaam volledig hersteld is,

Weet je niet zeker wanneer je (weer) met EMS-training mag starten na de zwangerschap? Vraag dan zeker eerst advies aan jouw gynaecoloog of verloskundige.

Hoe lang moet ik wachten met EMS na een keizersnede?

Bevallen met een keizersnede is een chirurgische ingreep. Je moet dan helaas wat langer wachten met jouw training dan na een gewone bevalling. Houdt er rekening mee dat je minstens acht weken moet wachten tot jouw lichaam volledig is hersteld van een keizersnede.

Wil je (opnieuw) starten met je EMS-training? Raadpleeg dan eerst jouw verantwoordelijke arts, gynaecoloog of verloskundige.

 

Mag ik trainen met een metalen implantaat of een piercing?

in principe is dit geen probleem. Zeer zelden melden EMS-gebruikers dat ze, tijdens een training, een licht tintelend gevoel hebben in het gebied van de piercing of het implantaat.

Enkele tips:

  • Verwijder jouw piercing of dek ze af met anti-wrijvingstape als jouw piercing direct ligt onder een van de e-pads die zijn opgenomen in het pak. Als alternatief kan je natuurlijk ook de betreffende e-pad(s) laten uitschakelen.
  • Zit het bodypak toch te strak? Of veroorzaakt het wrijving met jouw piercing? Overleg dan even met jouw personal trainer. Het kan voldoende zijn om jouw pak een maat groter te nemen of jouw piercing af te dekken, zodat je beter beschermd bent tegen verdere wrijving.

WAARSCHUWING wanneer je implantaat of piercing net is ingebracht:

  • Laat de wonde eerst volledig genezen voordat je begint met de EMS-training.
  • Weet je niet zeker weet of je na een operatie kunt starten met elektrische spierstimulatie, raadpleeg dan vooraf jouw arts.
Waar moet ik bij een EMS-training op letten?
  1. Train alleen als je je fit, gezond en uitgerust voelt. Train niet als je je ziek voelt – hierdoor kun je snel overbelast raken.
  2. Gebruik nooit drugs, stimulerende middelen of alcohol voor een training.
  3. Train niet op een lege maag. Eet één tot twee uur voor de training een kleine, lichte maaltijd, daardoor vermijd je een snelle daling van de bloedsuikerspiegel. Drink ook altijd twee glazen water voor, tijdens en na jouw training, zodat je jouw nierfunctie optimaal ondersteunt.